Skip links

FOGÁSZAT

Esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászat egy külön ága a mai modern fogászatnak. Ide sorolható a parodontológiai plasztikai műtétek, valamint a legmagasabb esztétikai igényt is kielégítő telekerámia fogpótlások.

Héjkerámia

Vékony kb. egy mm vastagságú foganyag áldozattal jár mindössze a fog, vagy fogak külső felszínén. Esztétikai rehabilitáció céljából végezzük elszíneződött, nem megfelelő formájú, vagy helyzetű fogak esetén. A héjakat úgynevezett adhezív technikával ragasztjuk a preparált fogfelszínekre.


Fogfehérítés

A fogak színét a fogzománcban, illetve az alatta található foganyagban elhelyezkedő pigmentszemcsék határozzák meg.
Azonban számos külső hatás is állhat a fogelszíneződés hátterében, mint pl. a fogakra rakodó lepedék, fogkő. Az erős színező hatású élelmiszerek – például feketekávé, tea– rendszeres fogyasztása, valamint a dohányzás szintén hátrányosan befolyásolja a fogak színét.

Elszíneződött gyökérkezelt fogak belső fehérítése:

A fogbél-kamrába speciális belső fogfehérítő anyagot helyezünk, melyet hetenként cserélünk a kívánt fogszín eléréséig.

Teljes fogsor fehérítése:

A fogfehérítést otthon és a rendelőben is végezhetjük. A rendelőben végzett kezelések gyorsabb eredményt hoznak, de rövid ideig tartó fogérzékenység, előfordulhat.
Az otthoni fogfehérítés során először lenyomatot veszünk a fogakról, ennek alapján készítjük el az otthon használható éjszakai fogfehérítő sínt. Ebbe kell beletenni a fogfehérítő anyagot, majd a sínt ráhelyezni a fogakra. Így éjszaka, alvás közben dolgozik a fogfehérítő.
A fogfehérítés után legalább 1 hétig javasoljuk mellőzni az erősen színező élelmiszerek fogyasztását, mint pl. vörösbor, feketekávé, tea, cékla, bogyós gyümölcsök stb.


Fogékszer

Napjainkban elterjedt szépészeti eszköz a fogékszer viselése azok számra akik még csillogóbbá szeretnék tenni mosolyukat. A fogékszer felhelyezése nem károsítja az egészséges fogat. Erre a célra speciális ragasztót használunk, melyet a fogászat más területein is alkalmazunk. A fogzománc nem károsodik, mivel a fogékszer felhelyezése nem igényli a fogak preparálását. Jellemzően kristályok, foglalatos kristályok, illetve különböző formák közül választhatnak a páciensek.