Skip links

FOGÁSZAT

Fogmegtartó kezelések

A fogmegtartó kezelések célja, – ahogy a kifejezés is utal rá, a fogak maximális megtartása töméssel vagy gyökérkezeléssel. Ezzel megelőzhető a fogak további károsodása és biztosítható funkcionális használatuk és esztétikai megjelenésük.

Tömések, betétek

A tömések, betétek készülhetnek direkt, vagy indirekt módon. A direkt módszer során a szájban készítjük el a fogtömést, azonnal a preparálás után. Az indirekt eljárás során lenyomatot veszünk a fog, vagy fogak előkészítése után, és a fogtömést – inlay, onlay, overlay – technikus készíti el, melyet beleragasztjuk az előkészített fogüregbe.


Gyökérkezelés

Gyökérkezelésre leggyakrabban akkor van szükség, amikor a fogszuvasodás olyan mély, hogy eléri a fog belső, élő szöveteit. Ilyenkor a fertőzés gyulladást okoz és erős fogfájás alakulhat ki, ami csak gyökérkezeléssel orvosolható. A fertőzés a gyökércsúcsra is tovább terjedhet, amely lehet akár tünetmentes is. A végeredménye azonban ilyenkor is az, hogy elhal a fog és gócfertőzés alakul ki a gyökércsúcs körül. A szakszerűen elvégzett gyökérkezeléssel az elhalt fogakon kialakult góc rendszerint gyógyítható. Így megszűnik a fertőzés és elmúlik a fogfájás is. Rendelőnkben a legkorszerűbb Ni-Ti gépi gyökérkezelő eszközök állnak rendelkezésre, melyek flexibilitásuknak köszönhetően szinte nincs megmunkálhatatlan gyökércsatorna.