Skip links

FOGÁSZAT

Parodontológia – fogágybetegségek gyógyítása

A fogágybetegség, orvosi nevén parodontitis, a fogakat tartó szövetek gyulladásos betegsége, melynek következtében az ép fogak meglazulhatnak és elveszíthetjük azokat. A fogágybetegség kialakulásának számos oka lehet. Elsődleges tényező a fogakon felhalmozódó plakk, ezen kívül a szisztémás betegségek, öröklött genetikai tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához. A fogágybetegség főbb tünete a tasakképződés, tapadásveszteség és az alveoláris csont pusztulása. A gyulladásos folyamat eredményeként a parodontális tasakokban háborítatlanul szaporodhatnak a „parodontopatogén” baktériumok, amelyek felelősek a betegség kialakulásáért. Ezek eltávolítása, illetve számuk megfelelő szintre való redukálása a kezelés legfontosabb részét képezik. Ez azonban csak a betegek aktív közreműködésével valósulhat meg, tehát a gyógyulás közös munka eredménye lehet. A betegség progresszióját gyorsíthatja a dohányzás, a stressz és egyes szisztémás megbetegedések. A megbetegedést ma már gócnak tarjuk, mely kihat a szervezet egészére.

A Dr. Kiss-Dent Team rendelőben a szájhigiéniára szakosodott klinikai dentálhigiénikusok végzik a fogak megtisztítását az ínyfelszín felett és az ínyfelszín alatt, valamint megtanítják a pácienseinket a fogak, fogközök speciális tisztító eszközeinek használatára is. Szakszerűen és alaposan végzett szájápolással nagy mértékben csökkenteni lehet a gyulladást kiváltó a baktériumok számát és megelőzhető a fogágybetegség kialakulása, továbbá fenntartható egy egyensúlyi állapot, illetve megakadályozható a betegség kiújulása, progressziója.

A professzionális szájhigiénés eljárások után – előrehaladottabb stádiumban lévő fogágybetegség esetében – műtéti beavatkozások válnak szükségessé. Ilyenkor az elpusztult csontszövet helyén lévő gyulladásos sarjszöveteket távolítjuk el, illetve a baktériumokkal átitatott gyökérfelszínt tisztítjuk meg. A megtisztított, bioakceptibilis fogfelszínre visszatapad az íny, megállítható a gyulladás, és visszaszilárdul a fog. Bizonyos esetekben az elpusztult fogágyszövetek regenerációs műtéti megoldására is van lehetőség. Szükség esetén műgyökér implantátum beültetésével, vagy hagyományos fogpótlással tudjuk helyettesíteni a hiányzó, vagy menthetetlen fogakat.

A fogágybetegség általános tünetei:

  • Fogínyvérzés, a fogíny duzzanata, vöröses-lilás színe
  • Fájdalom (akut esetben)
  • Rések keletkezése a fogak között
  • Váladékozás (genny)
  • Fogíny visszahúzódása, fognyakak láthatóvá válása
  • Fognyaki érzékenység
  • Mozgathatóvá váló, elvándorolt, elmozdult fogak
  • Kellemetlen szájszag
Professzionális szájhigiénés
kezelés
Zárt-nyitott
kürettálás
Ínyplasztikai
műtétek
Szájhigiéniás kezelések

Egy speciális karton felvétele, a fogakon felhalmozódott fogkő, plakk és elszíneződések eltávolítása, valamint a foggyökérfelszínek zárt tisztítása történik ilyenkor. Megfelelő, egyénre szabott fogmosási technika megtervezése, illetve az ehhez szükséges eszközök bemutatása és ennek kivitelezése is a kezelés sorozatnak a részét képezik. Ezektől a kezelésektől, ami 4-5 alkalmat jelent, kb. a fogágybetegek 50%-nak állapota rendeződik. Az esetek többségében azonban 3-6 havonta szükséges egy úgynevezett fenntartó kezelést elvégezni ahhoz, hogy az ínygyulladás, illetve a fogak tartószöveteinek pusztulása ne alakuljon ki, vagy ne térjen vissza, az egyensúlyi állapot fenntartható legyen.


Parodontológiai műtétek

A professzionális szájhigiénés kezelések után súlyosabb esetekben a fogágy teljes gyógyulásához (a gyulladt tasakok megszüntetéséhez) műtéti beavatkozások válhatnak szükségessé. Itt egy ínylebeny képzés után „nyitott” tisztítást végzünk, illetve a már kialakult csont- és lágyrész defektusok (pl. ínyvisszahúzódás) korrekciós műtétei is ide tartoznak. Az elpusztult fogágy szövetek bizonyos fokú regenerációját biztosító műtéti technikák, és anyagok is rendelkezésre állnak, amely műtétek szintén részét képezik rendelőnk specialitásainak.


Mozgó fogak sínezése

A kezelés a meglazult fogak rögzítése, élettartamuk megnövelése, illetve a rágófunkció helyreállítása céljából történik. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy csak megfelelő parodontológiai előkezelés után hatásos és eredményes ez az eljárás. Ez megvalósítható az esetlegesen ép fogak esetén is, egy minimál invazív beavatkozással, pl. üvegszálas kompozit sínnel, fogszínű merevítéssel, de ide tartozhatnak a fix és kivehető fogpótlások is.