Skip links

FOGÁSZAT

Implantológia – műgyökér beültetés

Fogászati implantátumnak nevezzük az állcsontba fogpótlás viselése céljából beültetendő, bioanyagból készült „műgyökeret”. Ezt akkor javasoljuk, és végezzük, ha már eleve foghiánnyal érkezik hozzánk a páciens, vagy menthetetlen fogat, vagy fogakat diagnosztizálunk nála. A „menthetetlen” diagnózis azonban jóval ritkábban fordul elő egy parodontológiai szakrendelőben, mint egy általános fogászati praxisban, hiszen a fogágybetegség gyógyítása éppen a fogak megmentésével foglalkozik. Fontos még tudni az implantációról, hogy csak megfelelően előkészített, gyulladásmentesített üregben, – pl. a fogágy státusz rendezése után – számíthatunk hosszú távú sikerre. Az implantátum ugyanis pont úgy „viselkedik” a beépülés után, mint egy saját fog, azaz pl. körülötte éppúgy kialakulhat gyulladás, azaz perimplantitis, mint a saját fogak körül.

Arcüreg emelés

Rutinszerűen alkalmazott műtéti eljárás. A sorvadt felső állcsont az arcüreg (sinus maxillaris) felé saját csonttranszplantátum és csontpótló anyag segítségével megvastagításra kerül, mely ezáltal implantátum beültetésére alkalmassá válik.


Csontpótlás

A csont pótlása szükséges, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont, amely az implantátum elhorgonyozására alkalmas lenne. A csontpótlás során alkalmazott anyag lehet a páciens saját csontjából nyert ún. autotranszplantátum vagy mesterséges úton előállított csontpótló anyag. Az eljárás az alsó és felső állcsonton egyaránt kivitelezhető. Rendelőnkben Dr. Kiss Endre a világ vezető és egyben legbiztonságosabb saját csontblokk traszplantációs módszerét alkalmazza, melyet Németországban, Olsbergben a módszer kifejlesztőjénél Prof. Dr. Fouad Khoury professzornál elvégzett kurzuson sajátított el.


„All on four” módszer

Csontpótlás nélküli implantáció, un. sorvadt csontgerinc esetén. Bizonyos esetekben egy speciális un. “all on four” módszert alkalmazunk (NOBEL BIOCARE – All on 4), amennyiben nem akarunk, vagy nem lehetséges csontpótlást végezni. Ilyenkor állcsontgerincenként 4-4 darab speciális Nobel típusú implantátum kerül beültetésre, amely alkalmas egy úgynevezett rögzített, azaz nem kivehető fogpótlás megtartására. Dr. Kiss Endre a módszer kifejlesztőjénél, Lisszabonban tanulta a módszert Prof. Dr. Paulo Malo professzor klinikáján elvégzett kurzuson.